Nu

By | October 8, 2013

– Ongepubliceerd, oktober 1999

Mijlpaal.

Wij razen voort en kijken niet om, Oeps! daar vliegen wij zonder omzien langs een ware mijlpaal in de geschiedenis van het digitale!

Mijlpalen zijn mijlpalen. Hoogtepunten en dieptepunten, het maakt niet uit, voorwaarts gaat het.

Ik was op de verjaardag van mijn zus, die bijna vijftig werd. Ik speel altijd de rol van ware geek, en vooral omdat ik weet hoe je je videorecorder moet programmeren, een _SMS_ bericht moet lezen op je _GSM_ (ik heb er geen overigens) en je met e-mail (Blind Carbon Copy’s, attachements) om moet gaan. Daar oogst ik altijd veel medelijden mee, dat ik het allemaal weet, en dat ik er tijd voor heb.

Wie schets mijn verbazing dat de een na de andere _digibeet_ op de verjaardag de goede sier kwam maken met eigenhandig gebakken CD’s.
Office 98!
De Encyclopedy Brittannica,
25 jaar ABBA, gedownload in MP3 formaat, gedecodeerd en gebrand. Zelfs met een JPEG van het hoesje, mooi gekleurenprint.

Ik vond het schitterend om te zien hoe alle technofoben genezen waren, en zich bovendien tot het dievengilde hadden bekeerd. Daar waar onze Minister President zijn vakantie moet opofferen om zich te laten bijscholen in het muisgebruik (ik zag u met een arm een beetje raar naar achteren op de foto naast Girac staan, toch geen muisarm hoop ik, meneer Kok?) blijkt de roep van het piratendom wonderen te doen in de nascholing van de verloren generatie.
Iedereen wist wat een _CDR_ was en dat de HEMA ze verkoopt, en dat je een brander kan laten inbouwen.
Het feest werd er vrolijk op. Als iemand met een gestolen rolletje drop als cadeau op de proppen was gekomen, was ‘m beleefd gevraagd alsnog te gaan betalen en dan op het feestje terug te komen, nu werden de boeven die de grootste kraak hadden gezet nog jariger dan de jarige.
Met die ervaring kon ik de goede sier maken. Vond ik. En het werkte.

Toen ik op de presentatie van de net verschenen Permanent Flux CDROM mocht opluisteren en vertelde dat ‘m tot hogere kunst had verklaard door de _Gold Disk _te kopieren en tot WAREZ te verklaren door ‘m in het piratencircuit te uploaden, kreeg ik luide bijval. Iedereen kwam hoopvol informeren of ik wel écht gedaan had.

Het is een ommekeer, denk ik zo. En een trend.
Misschien moet u het op een komende verjaardag eens proberen met gestolen fietsen.
Of meteen naar de kern: jat uit de portemonnee van de jarige.
Dan bent ook u pas echt jarig.