Doe maar iets.

Kijk, het zit zo. Toevallig zat ik, gisteravond bij het dobbelen, wat te krabbelen op een scorebord, in de Wilde Weg. En onwillekeurig dacht ik: “wat zou ík voor een MicroSkill kiezen?” 
Tijd toegevoegd aan de statische grafische media zet de zaken in dynamische beweging, toeval gooit het overhoop. 
Dus wat zal ik zeggen, achter mijn eigen oude homepage petermertens.nl bijvoorbeeld schuilt j = i * Math.random() + 1; om de tijd toevallig te maken,

(kijk maar in de broncode)

dat maakt – dacht ik – dat er elke keer dat je die pagina bezoekt er iets anders staat, (of doe command-R voor Reload), zodat het lijkt of ik ‘m bij de tijd houd. Mooi niet dus, alweer 5 jaar lang, toevallig met opzet.

Dobbelstenen maken écht toeval – tenzij je toevallig een gepredestineerde steen hebt – maar computer doen een neptoeval, pseudorandom. Dankzij Fermat Priemgetallen lijken ze zomaar iets te doen, maar het is alleen maar een moeilijk te onthouden rijtje, voor ons. 
Hoe sneller de microprocessoren van computers worden, hoe groter het priemgetal dat ze kunnen genereren én terug kunnen vinden, en hoe groter de kans dat er “iets” tussen 0 en 1 bestaat hoe meer het eind zoek is. Het zijn er oneindig veel, en telkens moeilijker te vinden.

Ik wou maar zeggen, eindeloos.

Kortom, wou ik maar zeggen, het mooiste dat je tegen een computer kan zeggen is “doe maar iets”.

En dat wil ik jullie vooral nog zeggen:

“Vergeet niet: Doe maar iets!

Met Vriendelijke Groet,

Peter Mertens

Marcel Duchamp > The Bride Stripped Bare by Her Bachelors, Even Een voorbeeld van willekeur, of toeval, verschijnt in de acht kleine merktekens of stippen die zichtbaar zijn onder de melkweg aan de rechterkant van het bovenste gedeelte; hun locaties werden verkregen door in verf gedrenkte lucifers uit een speelgoedpistool te schieten…
Dobbelsteen 1

Posted

in

by

Tags: