De Zwarte Ster*

1 11/04/1991 AF DZS13:11

*

In het voorafgaande:
Lex, Hans en Frans zijn een collektief. Met z’n drieën bouwen ze orgels. Hun ideaal is kleinschalig.
Twaalfeneenhalf jaar verder is het nu. Het gaat goed. Of in elk geval voort. Ze zijn nog wel kleinschalig, maar zo gaandeweg wat minder ideaal. De houtmachines zijn in de hoek geschoven om plaats te maken voor telkens meer elektronisch gereedschap, computers, synthesizers, recorders, telefoons met antwoordapparaten, faxen en printers.
Lex, die met de snor, heeft een experimenteel muziekverleden en mag nu met zijn synthesizers herkenningsmelodieën voor televisie maken. Van die onhoorbare deuntjes die je pas ergeren als je er naar luistert.
Hans is de vakman in spijkerpak – nu met stropdas. Zijn gestencild begonnen muziektijdschrift, de Toets, is gaandeweg in oplage en drukkwaliteit gestegen. De stukjes die hij schrijft maken niet zoveel uit; wel dat het blad het beste is voor adressen van tweedehands muziekinstrumenten. Hans heeft een mooie computer, waarmee je alles zelf kan, hij is de kleinschaligheid als uitgever-, redacteur-, schrijver-, lay-outer-in-één, trouw gebleven. Frans, de kale met petje, heeft een new-age achtige band en is als eenmansact in te huren voor achtergrondmuziek op openingen in galerieën.

Zo is het. Denken ze. Of dat maakt ze eigenlijk niet uit.

Dan.
Als ze maandagochtend even over negen rond de zelfgetimmerde tafel aan de koffie zitten om de televisie van de vorige avond even met elkaar door te nemen en de Volkskrant na een vluchtige blik terzijde schuiven met “daar staat weer niets in” om een week als geen andere in te gaan, staan ze op en spreken ze ongemerkt eenstemmig de rituele zin uit:

“over tot de Orde van de dag”.
Ze lachen niet. Ze schrikken ervan.

Frans kijkt naar Lex en Lex naar Hans en Hans naar Frans en dan naar de krant en daar staat achter “Nieuwe Wereld” groot “Orde”. Ze zien zichzelf, de hemel gaat open, het vuur brandt, ze raken elkaar aan en zakken door de knieën en snikken in één adem:

“Wij, wij waren tegen orde, wij wilden wánorde, wij zijn man, blank, van goede afkomst, knap en slim, zo hebben we het niet bedoeld, wij hebben onze talenten vergooid en ijdel aan onszelf gedacht, wij waren een collektief, het moet allemaal anders! Weg met de ruis, de Toets en het new-age behang, wij stellen onze kennis, idealen, inzicht en techniek in dienst van onze bijna vervlogen idealen, nog voor de avond maken we nieuwe plannen, over hoe wij onze ideeën over alles wereldkundig kunnen maken middels de technieken die wij hebben geleerd van de grootindustriëlen en door NASA ontwikkelde principes, wij maken hét nieuwe pamflet, de elektronische muurkrant een interactieve en wendbare kreet, wij weten dat kennis macht is, wij moeten die kennis verspreiden, Wij willen de informatie die over heel Nederland en daar buiten verspreid is samenbrengen in een eenvoudig en openbaar ELEKTRONISCH PRIKBORD, Ons probleem is immers niet het verzamelen van kennis maar het verspreiden ervan, Zoveel mogelijk mensen deelgenoot maken van de gegevens die wij in ons hoofd dan wel in stoffige archieven hebben opgeslagen, Informatie waar wij wat aan hebben omdat wij van mening zijn dat er in deze wereld hoognodig het een en ander veranderd moet worden, Wij maken het middels telefoons en computers bereikbare geheime Bulletin Board Systeem DE ZWARTE STER*!”

ATZ
OK
ATDT 010-4365200
CONNECT
= = B B S D e Z w a r t e S t e r * Int. = =
Het Progressieve Netwerk.
[300 / 1200 / 2400 / 4800 / 9600 baud]
 Wordt donateur, stort gul en onbeheerst op: 
 giro 329259, tnv SBIP, Rotterdam. 
Gebruik*ers perikelen
MK291090.TXT De laatste versie van de Muurkrant Tilburg
Milieu, (Kern)Energie, Oorlog & Vrede
POL_STEU.TTW uit Totaalweigernieuwsbrief no.1 1991
Politie & Justitie
SNUFFEL.ZIP Stop de Snuffelstaat!
(Anti-)Fascisme
FOK.ZIP Interview met Fasc. Ond. Kollekt. NN 74
Religie & Minderheden
Vrouwen & Mannen
WonenHAFEN01.TXT ontruiming Hafenstrasse?? NOOIT
Opvoeding & Opleiding/Werk(loosheid)
Multinationals & Buitenland Algemeen
TURKST.ZIP mijnstaking Turkije, NN 73, 10/1/91
Europa
SVEN1.ASC Dwangpsychiatrie in de BRD
Noord Amerika
MAROC.ZIP Over de opstand op 14 december in Marokko
Afrika
SAHARA.T75 Mensenrechten en Westelijke Sahara. NN75
Azië en Indonesië
CENSUUR.IND vertaling van Indonesisch boekverbod.
Technologie & Komputers
BBS_OVER.LZH BBS-overzicht April 91. Elke maand!
Weet je zeker dat je De Zwarte Ster wilt verlaten? (J/N)
Uw keuze:
Wil je geregistreerd worden (J/N)
Uw keuze:N
je een bericht achterlaten voor de sysop? (J/N)
Uw keuze:N
Dank u voor het bellen, u stond 03 minuten in verbinding met het het systeem.
U mag vandaag nog eens drie minuten.

Tot ziens,
De Zwarte Ster, The Black Star, La Estrella Negra, Die Schwarze Stern

Hoe het later verder gaat:
Lex, Hans en Frans vermoeden dat ze in de gaten worden gehouden door de BVD en dat de teksten van hun BBS met behulp van computers geanalyseerd worden. De BVD houdt de ontwikkelingen bij: welke interessegebieden worden behandeld, welke verandering is er in de opvattingen te bespeuren? De BVD analyseert de artikelen een door zinsbouw- en woordvergelijking wordt nagaan welke stukken door een en dezelfde persoon geschreven kunnen zijn. Zo krijgen ze een beeld van de politieke ideeën en door het combineren van talrijke details achterhalen ze de identiteit van Lex, Hans en Frans. Zo is het.

Denken ze.

Lex scheert daarom zijn snor af, Hans draagt alleen nog kostuums en Frans koopt een pruik. Zo komen ze dan 13 jaar later toch nog aan de vrouw.

Zo loopt alles toch nog goed af.


by

Tags: