NIEUW! www.1968-2018.nl !

ttypp.nl/1968  | Paradisopagina |  PinterestFaceBook event | Twitter | @mail |

GA NU NAAR www.1968-2018.nl


1968(2)

Maandag 03 oktober 2016

1968 – 2018, waar zijn we nu?

Kaartverkoop Alleen aan de zaal

Kleine zaal 20.30 uur

Zaal open 20.00 uur

Entree 3,- incl. daglidmaatschap

1968 – 2018, waar zijn we nu?

Een programma over het heden bezien vanuit het verleden.
Aflevering 5. Over de sociale en cultuurkritische ambities van het hedendaagse design.
Met medewerking van o.a. Lennart Booij, conservator vormgeving Stedelijk Museum.

Gesprekleiders Menno Grootveld, Peter Mertens

1968-2018 is een programma over de jongste geschiedenis en de parallelen met het heden. Een reeks avonden waarin wordt teruggeblikt op het revolutiejaar 1968, het jaar waarin onder meer Paradiso haar deuren opende,  Parijse studenten de straat op gingen en Robert Kennedy werd vermoord. In gesprek met diverse welingelichte gasten uit de politiek, kunst, muziek, filosofie en journalistiek wordt deze recente geschiedenis in context geplaatst en worden er parallellen getrokken naar de huidige situatie in de wereld.

Bij eerdere edities waren onder meer te gast:  Jacqueline de Jong (beeldend kunstenaar, lid van de Internationale Situationisten), Rudolph Stokvis ( Amsterdams Ballon Gezelschap), Hans Brinkman (galeriehouder), Patrice Riemens (cultuurcriticus en activist), Harold Schellinx (muzikant en producer), Gertjan Buys (initiatiefnemer Nuit Debout Amsterdam), Alexander Nieuwenhuis (theatermaker, ex-Maagdenhuisbezetter, archivaris Maagdenhuisbezetting), Ludwig Wisch (muzikant, producer), Rutger van der Hoeven (redacteur buitenland De Groene Amsterdammer), Jan Donkers (VPRO-programmamaker, schrijver),  Jodi Dean (politiek filosoof Hobart Universiteit VS), Markha Valenta (vakgroep Amerikanistiek Radboud Universiteit).

Meer informatie over 1968-2018: www.ttypp.nl/1968

Het programma wordt steeds op korte termijn samengesteld. Meld u via e-mail aan om geïnformeerd te worden over volgende edities.

Programma met zitplaatsen.

DUITSLAND


WOENSDAG 24 AUGUSTUS 2016

20:00 UUR KELDERZAAL

PARADISO: 1968 (4)

Vertoning van Une Jeunesse Allemande van Jean Gabriel Periot. De documentaire gaat over de rol van Ulrike Meinhof binnen de Rote Armee Fraktion, de terreurorganisatie die zelfs na de zelfmoord van oprichters Andreas Baader, Gudrun Enslin en Ulrike Meinhof in de Stammheim gevangenis in mei 1976 de Duitse veiligheidsdiensten tot ver in de jaren negentig bezighield. Na afloop is er een nagesprek met onder meer de filosoof Tobias Haberkorn, activist Kees Stad en historici Willem Melching en Jacco Pekelder over de relatie tussen terrorisme en media.
 
1968-2018 is een programma over het heden bezien vanuit de jongste wereldgeschiedenis.
 
Presentatie: Menno Grootveld en Peter Mertens
 
Woensdag 24 augustus 2016
Paradiso, Kelder
Aanvang 21:00 uur, deur open 20:30 uur
Entree €3,00 inclusief lidmaatschap (aan de deur)
 
http://www.ttypp.nl/1968

En er een gesprek met gasten o.l.v. Menno Grootveld en Peter Mertens over de relatie tussen terrorisme en media.

Zaal open 20.30 uur, aanvang 21.00, toegang 3.00 euro incl.

Une jeunesse allemande (2015)

Une jeunesse allemande Poster
Film based on the rise of The Red Army Faction, German revolutionary terrorist group founded by Andreas Baader and Ulrike Meinhof.

ContactSheet-001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

> PARADISO AGENDA <<

>> FACEBOOK EVENT <<
13655681_933681736758208_2080974742_n

>> 1968 Pins <<

Nº3: DONDERDAG 21 Juli 2016 20 uur Kleine Zaal
mail ons om uitgenodigd te worden

Na twee succesvolle avonden over Frankrijk (mei ’68 en de “Nuits Debouts”) en de VS (de presidentsverkiezingen van ’68 versus die van 2016) is het op donderdag 21 juli tijd voor wat introspectie.
De derde aflevering van de programmareeks “1968-2018 – Waar zijn wij nu?” in Paradiso gaat over Nederland en Amsterdam, en in het bijzonder over Paradiso zelf.
Met als speciale gasten Willem de Ridder, die aan de wieg heeft gestaan van Paradiso, Luud Schimmelpennink, de geestelijke vader van het Witte Fietsenplan van Provo, en Marjolein Kuijsten, het “meisje voor alle vraagstukken” van Hitweek, de spreekbuis van de opstandige jeugd in het Nederland van de jaren zestig. En – last but not least – : Arnold de Boer (zanger van The Ex en programmeur bij OCCII), Nienke Jansen, mede-oprichter van OT301 en schrijver van het boek “Autonomie door tegenspraak”.
Maar natuurlijk ook met activisten, kunstenaars en programmamakers van vandaag, want dat blijft het thema van deze avonden: wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen toen en nu?

De avond begint om 20.00 uur in de Kleine Zaal van Paradiso en zal tot 22.00 uur duren.  de toegang bedraagt 3 euro (inclusief lidmaatschap).

www.ttypp.nl/1968

Presentatie en Samenstelling: Peter Mertens en Menno Grootveld

 

 

1968wzwn


Voorgaande berichten:

 

Vanaf nu brengt Paradiso een onregelmatige reeks avonden onder nummer 1968.

Met die plaats en tijd als ankerpunt wordt een aantal welingelichte gasten de actuele vraag gesteld:

Waar zijn wij nu?“.

Met microfoons, internetverbinding en camera’s bij de hand wordt aldus verhalende geschiedenis geschreven waar je bij staat.

 

Steeds kiezen wij een onderwerp dat zich leent voor een reflectie op de actualiteit. Het programma wordt steeds op korte termijn samengesteld, wij hopen voor elke aflevering een klein maar toegewijd publiek te bereiken.

 

De tweede avond heeft de noemer: VS, Poppolitiek.
Was 1968 ook in de popmuziek een geëngageerd jaar? Hoe zit dat nu?

 

VRIJDAGAVOND 17 JUNI 2016 Kleine Zaal Paradiso: aanvang 20:30 uur, deur open 20:00 uur, entree €3,00 inclusief lidmaatschap.
Met:

Jan Donkers (!)
Jodi Dean Op Skype.
Ludwig Wisch (muzikant en producer uit Amsterdam)
Rutger van der Hoeven (buitenlandredacteur van De Groene)
Markha Valenta (Amerika-deskundige van de Radboud Universiteit)

Redactie: Menno Grootveld en Peter Mertens

 

Zie onze pagina op Pinterest voor een “moodboard”.

FACEBOOK EVENT

 

TOELICHTING: Aanstaande vrijdagavond, de 19e juni, presenteren wij het tweede programma in de serie “1968 ( – 2018 )”, zo genoemd omdat het jaartal 1968 het ‘geboortejaar’ van Paradiso was en Paradiso in 2018 dus vijftig jaar bestaat. In de aanloop naar de viering daarvan organiseren wij een reeks avonden waarop we enerzijds de geschiedenis van Paradiso willen belichten en anderzijds de ‘context’ waarbinnen die geschiedenis zich afspeelde. Het tijdvak 1968 – 2018 wordt becommentarieerd en geanimeerd. Een maand geleden ging de eerste avond over Parijs ’68 en de huidige onrust in Frankrijk, met als gasten onder meer Jacqueline de Jong (destijds in Parijs aanwezig en uitgeefster van de Situationist Times) en Gertjan Buys, een jonge twintiger die in Amsterdam Nuit Debout-evenementen van de grond probeert te krijgen en in Parijs heeft rondgekeken hoe ze het dáár doen.
Deze keer willen we het over Amerika en wel in het bijzonder over de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben, zowel die van 1968 (toen de Democratische Conventie in Philidelphia omgeven werd door rellen en danig uit de hand liep, ook door de moord op Robert Kennedy op 5 juni van dat jaar) als die van nu (wat gaat Sanders doen, wordt Trump op het moment suprême alsnog gewipt als de Republikeinse kandidaat, wat zijn de gevolgen van de aanslag in Orlando voor de verkiezingen, is er bij de Democratische primaries fraude gepleegd, kan Hillary Clinton nog onderuit gehaald worden door nieuwe onthullingen van WikiLeaks, etc.)
We wisselen daar van gedachten over met Rutger van der Hoeven (buitenlandredacteur van De Groene) en Markha Valenta (Amerika-deskundige van de Radboud Universiteit). Verder gaan we skypen, in ieder geval met Jody Dean (politiek filosoof en hoogleraar aan de Hobart University in de VS, en auteur van diverse boeken) en hopelijk ook met Corey Robin en Doug Henwood.
Tenslotte is er ook een muzikaal intermezzo dat wordt verzorgd door Ludwig Wisch.

 

 


Vanaf 19 mei 2016 brengt Paradiso een onregelmatige reeks avonden onder nummer 1968.

Met die plaats en tijd als ankerpunt wordt een aantal welingelichte gasten de actuele vraag gesteld:

Waar zijn wij nu?“.

1969gifloop

Met microfoons, internetverbinding en camera’s bij de hand wordt aldus verhalende geschiedenis geschreven waar je bij staat.

 

De eerste avond heeft de noemer:

Boulevard St. Michel, het begin. Over onder meer Nuit Debout en het Maagdehuis.

Te Gast: Harold Schellinx, (Parijzenaar,  Over Hier! en daar.)

Alexander Nieuwenhuis (initiator van het Maagdenhuis 2015 Archief), Jacqueline de Jong, Rudolph Stokvis, Hans Brinkman, … More

Redactie: Menno Grootveld en Peter Mertens

 

 


Donderdag 19 mei 2016, 20 uur, kleine zaal Paradiso, 21:00 uur, toegang €3,00 inclusief lidmaatschap. Zaal open: 20:30 uur

 

ttypp.nl/1968  | Paradisopagina |  PinterestFaceBook event  |  Twitter  | @mail  | nieuwsbrief