IJsseloever. Poëzie op het beeldscherm

By | April 17, 2012

Op 17 mei 2012 verschijnt ‘IJsseloever’ de tweede iPad app uitgegeven door TYP in samenwerking met Three Publishers. ‘IJsseloever’ is gemaakt door dichter Wim Brands en grafisch ontwerper Max Kisman die hun jeugd doorbrachten in de IJssel-, respectievelijk Oude IJsselvallei, in de provincie Gelderland.

Zij onderzochten de mogelijkheid van het draagbare beeldscherm als literair podium in het kader van het project ‘Poëzie op het draagbare beeldscherm’ van het Nederlands Letterenfonds, het Mondriaan Fonds.

Twee bejaarde vrouwen wonen al tientallen jaren aan de rand van een Gelders dorp. De vriendinnen worden ze genoemd. Ze komen niet vaak in het dorp, ze hebben eigenlijk alleen contact met een twintigjarige jongen. Een keer peer week haalt hij de vriendinnen op, ze rijden dan naar de rivier, een kilometer of twintig stroomopwaarts. Ze kijken naar de schepen, lezen de opschriften en varen in gedachten mee naar Duitsland, naar Frankrijk.

Zestien momenten uit hun levens zijn verborgen in de IJsselvallei ten westen van Zutphen. U vindt ze op de kaart, u kunt ze lezen door de locaties aan te raken of door te bladeren.

Er zal tevens een losse kaart verkrijgbaar zijn, waarmee met de Junaio Augmented Reality browser de gedichten te bekijken zijn.

Meer informatie www.ttypp.nl/ijsseloever

20120417-100409.jpg